Aranyalbum V.

Szinte már megszokott, hogy Komáromi Pisti három évenként elkészíti az Aranyalbumok következő kötetét új dalokkal. Ez történt 2016 őszén is. Tizenkilenc dal került a CD-re.

A dalok szövegei a mindennapi életünk mély tükrei, sok embert megérintőek, igazak,ezért hatnak. Szó van az iskoláról, az adott szóról, a döntési kényszerről, a szabadság határairól épp úgy, mint a gyermekről, a hűségről, az idő múlásáról és a holnapról.

A zenei stílus is igen gazdag, rock, líra pop, klasszikus és vers feldolgozás egyaránt megtalálható.

Különlegesség a megzenésített Ady vers: Az én mennyasszonyom. Ismert, hogy Komáromi Pisti a Karácsonyi rege című Ady vers projekttel, ahol barátja Szabó Gyula a nemzet színésze szavalta fel a kérésére az aláfestő zenéjére a verset, már korábban is bejelentkezett a költészetbe s nagy sikert arat azóta is az a produkció. Most Pisti tovább ment: egy nehéz nyelvezetű, mély mondanivalójú Ady vershez dallamot is írt s felénekelte a sajátos, lírikus tenor hangján.

A másik különlegesség a Marokkóból származó dallamvilág, melyet francia-honban J. Offenbach vitt zenei sikerre szöveg nélkül: a Kán-Kán. Pisti szöveget írt hozzá,mely visszanyúlik a dallam eredeti marokkói keletkezésének körülményeihez, s nagyon érdekes a rockos hangzás is.

aranyalbum-v-hatsoborito-ok

 

Komáromi Pisti Koncert dalok

(albumismertető)

Sokan kérdezték, hogy azok a sikeres dalok, amelyek Komáromi Pisti fellépésein rendszeresen elhangzanak, miért nem szerepelnek összegyűjtve egy albumon. Megvalósítottuk, így huszonöt, a koncerteken legtöbbet előadott dal egy CD-re került. Helyet kaptak ezen a rockos, a lírikus, a popos, a táncdalos művek és egy-egy szlovák, román, magyar népdalfeldolgozás is. Természetesen nem ismételjük önmagunkat, hiszen a még jobb hangzás érdekében nyolc bevált dal bátran újra lett hangszerelve s felkerült öt olyan új szerzemény is, melyek már a koncerteken tetszenek, nagyon jól szólnak, de még sosem lettek kiadva. Ez az album a www.dalok.hu/komaromipisti kivételével kereskedelmi forgalomba nem kerül.

 

Aranyalbum IV.

Újabb három éves alkotó folyamat s újabb 23 dal. S megint nincs két egyforma és nagyon széles korosztályt találnak meg a művek.A három év során s a közönség előtt illetve a világhálón kipróbálásra kerültek a dalok, menet közben kotta és klipek már ezekről is készültek. Az album döntően Komáromi Pisti saját szerzeményeit tartalmazza, de van rajta két feldolgozás, két különlegesség. A 2. dal a Have yout ever seen the rain (Creedence Clearwater Revival) magyar nyelvű feldolgozása olyan jól sikerült hogy Pistit John Fogetty szerzőtársának fogadta. A Párnácska (a 20. dal) a románok nagy néptánc zenéje, melyhez most magyar szöveg készült. Az 1. dal az Ami a miénk máris nagy siker, a Dominium Vini fődala, önkormányzatok, cégek himnusza. Ezen a lemezen jelenik meg a Ha nem vagy itt c. szerzemény (5.track), mely a Pisti koncertek záró produkciója. Itt hallhatjuk először a szerző előadásában, új köntösben a Van esélyt (6.track), mely a Zámbó Jimmy Best Of záró dala volt, de amelyet Komáromi Pisti írt.

 


 

Aranyalbum 3.

Újabb három évig tartó alkotás, koncertezés, kipróbálás során formálódott a összesen 23, ebből 14 új dalt tartalmazó Aranyalbum 3. válogatás
A dalok több stúdióban készültek Nagykanizsától Budapesten át Debrecenig.
A fotókat Napsugár Anna jeltáncművész készítette, míg a borító terv Esztergályos Ibolya (Bécs) munkája.
Most újabb két kiváló zenész is részt vett a stúdiómunkában: Enyedi Sándor (ESTON) és Gabriello (Holiday Music). Természetesen a régi nagyok felvonulnak a CD-n: Kaszás Péter és Muck Ferenc. Egy-egy dalban szerepet kap Lajtai Katalin, Jankai Béla, Pálmai Zoltán, a 100 Folk Celsius Együttes és a kórusban Szabó Anna, Szabó Máté, Tanács Ádám is.
Megint nincs két egyforma nóta. Mindenki megtalálhatja magának a hangulatához illőt: a líra, a klasszikus táncdal, a dallamos és a kemény rock, a kórus és a sajátos popmulatós egyaránt megjelenik.  Különlegesség, hogy a klasszikus világslágerekhez bátran nyúltak hozzá és azok magyar nyelven, a megszokottól esetenként eltérő stílusban szólalnak meg.

A megjelenés pillanatában már több dalnak klipje van, illetve a kottáját kiadták már.

 


 

Aranyalbum II.

Három éves alkotás és koncertezés, kipróbálás során formálódott a 22 új és régi dalt tartalmazó Aranyalbum 2.

A hosszú munka nem véletlen, hiszen volt, hogy egyetlen dal hónapokig készült, törekedve a maximumra.
Kiváló zenészek segítették a stúdiómunkát. Alapi István, Gerendás Péter, Jankai Béla, Horváth Erika, Kaszás Péter, Muck Ferenc, Pálmai Zoltán, Zámbó Jimmy, és a Lázár Vilmos Zenei Általános Iskola énekkara.

Mindenki megtalálhatja magának a kedvére való stílust: a lírát, a funkyt, a klasszikus táncdalt, a rockot, a kórust és a mulatóst egyaránt. Nincs két egyforma nóta. Ami közös bennük az igényesség, a rendkívül sajátos Komáromi Pistis, tenor hangú előadásmód és a szövegek mély mondanivalója. A lemez szerkesztésének különlegessége, hogy most Bécstől Sepsiszentgyörgyig médiások, táncosok, tanácsokkal segítették a végső sorrend kialakítását.

Különlegesség az is, hogy a 22-ből már 7 dalnak klipje is van, illetve 10 dal kottája megjelent.


Aranyalbum 1

Hosszú, gondos válogatás után, figyelembe véve a koncertek, műsorok tapasztalatait, a hallgatók és a szakma véleményét, a lírikus tenor Komáromi Pisti összeállított egy válogatást a repertoárjából egyetlen CD-re, mely 19 dalt tartalmaz. Nem Best of … , mert vannak rajta új nóták is, de különleges is, hiszen a régiek közül néhány mű még meg nem jelent változatban található itt meg.

Az Üzenet című siker dal, most végre a koncertről jól ismert bevezető zenével együtt hallható. Az olasz Ó sole mió, nem fordítás, saját szöveg. Különlegessége a nagy ívű ének és a szédítő tempó együttléte. Az amíg élsz című líra egy jól táncolható, nagyon romantikus, szépségdíjas szerzemény. A Hajótörött érdekessége, hogy a szerző mellett a második részben Zámbó Jimmy is beszáll az éneklésbe, így ez egy csak itt hallható zenetörténeti ritkaság.

A Szeress még egy átirat, szenzáció: Komáromi Pistinek egyedül a világon megengedte a Procol Harum együttes, hogy más hangnemben és saját szövegével adja elő a 60-as évek egyik legnagyobb sikerét, a Whiter shade of pale-t (A haloványnál is fehérebb árnyék).

A Boldogság és bánat-ot hallani kell, egy igazi romantika, Fásy Ádám kedvenc dala. És mit gondol egy hölgy amikor először megy fel a férfi lakására? Meghallgathatjuk a Ha könnycsepp lennék című műben. Nem szabad a Pistinek ilyeneket elmesélni, mert megírja…

Falu napok és mulatós rendezvények igazi sikerei lettek a Havah Nagilah és a Kalinka virág című izraeli és orosz népdalfeldolgozások. A bor és pezsgő lovag szerző szőlővel kapcsolatos élményeit tükrözi az Üvegbe zárt napsugarak című gyönyörű líra.

A Tojás, tojás, ősi tojás című dal nagy meglepetés. Eredetileg a siófoki Tojás Fesztiválra készült, nem is tervezték a válogatás albumra, de a fellépéseken tomboló a fogadtatása és ez még Pistit is meglepte. A Táncoljunk együtt ma hajnalig című dal történetivé vált, hiszen 2004- május 1-én az európai uniós csatlakozásunk napján hangzott el először, mikor a Guiness rekorder bográcsban Kalocsán elkészült az un. Euro Paprikás. Ezért a dalért Pisti megkapta a Gasztronómia Nagykövete nemesi címet is. Nincs azóta olyan szabadtéri főzőverseny, ahol ő ott van, hogy ne kelljen előadnia ezt.

Az Ideköt minden című “önkormányzati himnusz” nem csak dallamos, itt meggyőződhetünk arról is, hogy az “A” kategóriás minősítésű táncdal énekesi szakvizsga bizonyítványt Komáromi Pisti nem véletlenül kapta meg.
A Mindenki cigány a lelkében című munka minden buli legnagyobb sikere, legyen az orvos bál, vagy lecsó fesztivál. Jó tempó, jó szöveg, és nagyon szól…

A Hogyha nékem sok pénzem lesz című közismert dal rendkívül egyéni feldolgozása talán kötelező is a külföldi népdalok mellé. A Szeressük egymást gyerekek, pedig egy nagy magyar
klasszikus, melyhez Pisti nem kis bátorsággal nyúlt hozzá. Érezhető azon törekvése, hogy ez is egyéni legyen, de ugyanakkor visszanyúlt az eredeti Seress Rezsőhöz, így nehéz feladatot oldott meg.

A Győztünk című igen lendületes, rockos mű sejtetni engedi, hogy a szerző-énekes több országos versenyen (pl. a Magyarország Legerősebb Faluja önkormányzati virtusvetélkedő, Szeptemberfeszt Napok, szépségversenyek) műsorokat is vezet, ott van az eredmény-hirdetésen. Bármely verseny fő dala lehet ez a dal.

A Talán című kompozíciónál méltóbb befejezést nem is lehet elképzelni, gyönyörű líra, gyönyörű az ének és a zongorakíséret: “…talán még, egyszer még, hallhatod…”

A rangos dalok, rangos közreműködök igényes munkáját dicsérik, Kaszás Péter, Jankai Béla felejthetetlenül hangszerelnek. A szaxofon király Muck Ferenc megint bizonyítja, hogy milyen kivételes tehetség. Alapi István gitárjátéka, Pálmai Zoltán dobjátéka önmagáért beszél.

Figyelemre méltó a dalok összeválogatása is. Nagyon jó a sorrend, többirányú a mondanivaló, sokoldalúságot árul el egy színes egyéniségű előadóról. A hangszerek és a stílusok is gazdag példatárat kínálnak, az igényes orgonamuzsika ugyanúgy megtalálható, mint a kemény rock, a nagy líra ugyanúgy megjelenik, mint a nagyon kidolgozott mulatós zene, nem is beszélve a nagyon kitalált vokálokról. Nehéz az anyagot célközönséghez, vagy korosztályhoz kötni, mindenki találhat itt a lelkiállapotának megfelelő, neki szóló dalt.